Risankizumab (Skyrizi) - Horažďovský, Jiří (Dermatologie pro praxi, 2020)
Znalost imunopatogenetických mechanismů psoriázy rozšiřuje možnosti ovlivnění tohoto onemocnění o další cílenou terapii. V celé kaskádě imunitní reakce se jako klíčový ukazuje interleukin 23 (IL-23). Risankizumab je další biologikum s cílenou inhibicí IL-23. Článek shrnuje léčebné možnosti tohoto léčiva a vlastní první klinické zkušenosti.
Keywords: hodnocení léčiv; Interleukin-23 Subunit p19; klinické zkoušky jako téma; interleukin-23 - podjednotka p19; humanizované monoklonální protilátky; lidé; Clinical Trials as Topic; Antibodies, Monoclonal, Humanized; Biological Therapy; psoriáza; Drug Evaluation; Psoriasis; risankizumab; biologická terapie; Humans