Novinky v magistraliter přípravě pro dermatologii - Hašek, Jan (Dermatologie pro praxi, 2020)
Článek se zabývá pohledem farmaceuta na možnosti zevní léčby kožních infekcí pomocí magistraliter přípravků. Uvádí výběr receptur ze skupiny antiseptik, antibiotik a antimykotik, které se objevily v posledních letech, nebo které se do použití v praxi teprve dostávají. Proto je důraz kladen na správnou koncentraci účinných látek a jejich kompatibilitu s dalšími látkami a vehikuly, aby byl přípravek stabilní a měl požadovanou účinnost.
Keywords: Anti-Infective Agents, Local; Antifungal Agents; antibakteriální látky; antiinfekční látky lokální; příprava léků; antifungální látky; acne vulgaris; Humans; Dosage Forms; lidé; Acne Vulgaris; Wound Healing; dermatologické látky; Dermatologic Agents; Anti-Bacterial Agents; Drug Compounding; lékové formy; hojení ran