Midostaurin v léčbě akutní myeloidní leukemie s FLT3‑ITD, charakteristika a první klinické zkušenosti - Válka, Jan; Soukup, Petr; Novotová, Elena; Čemusová, Barbora; Vydra, Jan (Remedia, 2020)
ultikinázový inhibitor midostaurin je novou léčivou látkou užívanou spolu se standardní chemoterapií v terapii pacientů s akutní myeloidní leukemií (AML) s mutací kinázy FLT3. Jedná se o přípravek první generace ze skupiny inhibitorů FLT3 a v současnosti je jedinou léčivou látkou z této skupiny, která má schválenu indikaci a úhradu v indukční a konsolidační léčbě pacientů s AML. Midostaurin je podáván ve formě perorálních tobolek dvakrát denně 8.–21. den cyklu chemoterapie. Prostřednictvím enzymu CYP3A4 je biotransformován na metabolity, které mají rovněž farmakologickou aktivitu. Zvýšené opatrnosti je nutno dbát při současné medikaci silnými inhibitory CYP3A4, které mohou vést ke zvýšení toxicity vlivem prodloužení expozice účinné látce. Midostaurin je pacienty obecně dobře tolerován, zvláště při podávání s jídlem, které redukuje dosažené vrcholové maximální koncentrace a snižuje četnost epizod nevolnosti a zvracení. Nejčastějším nežádoucím účinkem v klinických studiích byla febrilní neutropenie, specifickými nežádoucími účinky jsou prodloužení intervalu QTc a rozvoj intersticiálního plicního postižení. Ve studii RATIFY dosáhl medián celkového přežití při terapii midostaurinem se standardní chemoterapií 74,7 měsíce oproti 25,6 měsíce při léčbě standardní chemoterapií v kombinaci s placebem. Při terapii midostaurinem byla pozorována vyšší četnost dosažení kompletní remise onemocnění a delší interval přežití bez nemoci daný redukcí četnosti relapsů AML. Článek rovněž shrnuje klinické zkušenosti s midostaurinem a management nežádoucích účinků v praxi pracoviště autorů – ÚHKT.
Keywords: Male; Female; Leukemia, Myeloid, Acute; FLT3; Transplantation, Homologous; receptory vaskulárního endoteliálního růstového faktoru; Middle Aged; Treatment Outcome; konsolidační chemoterapie; protinádorové látky; Drug Interactions; Antineoplastic Agents; Receptors, Vascular Endothelial Growth Factor; inhibitory proteinkinas; Statistics as Topic; Survival Analysis; mutace; mužské pohlaví; Mutation; ženské pohlaví; statistika jako téma; Adult; midostaurin; analýza přežití; akutní myeloidní leukemie; Protein Kinase Inhibitors; Consolidation Chemotherapy; homologní transplantace; dospělí; kardiomyopatie; lidé středního věku; lékové interakce; Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; výsledek terapie; nežádoucí účinky léčiv; lidé; Humans; aplikace orální; Administration, Oral; Cardiomyopathies