Okrelizumab prokázal vysokou účinnost v léčbě roztroušené sklerózy. Jaké jsou imunobiologické základy jeho klinické efektivity? - Krejsek, Jan (Remedia, 2020)
Roztroušená skleróza mozkomíšní (RS) je imunopatologická neurodegenerativní nemoc, v jejíž patofyziologii byla až donedávna zdůrazňována klíčová úloha abnormálně polarizovaných subsetů T lymfocytů Th1 a Th17. B lymfocytární systém nebyl v RS považován za podstatnou složku poškozujícího zánětu. Nyní je experimentálně doloženo a potvrzeno výsledky klinických studií, že B lymfocyty jsou naopak velmi podstatnou součástí imunopatogeneze RS. B lymfocyty slouží jako vysoce efektivní buňky prezentující antigeny T lymfocytům. V poškozujícím zánětu stimulují preferenčně abnormální polarizaci T lymfocytů. V CNS byly prokázány organizované lymfatické struktury, které vznikají klonální expanzí B lymfocytů stimulovanou dosud nepoznanými antigeny. Po antigenní stimulaci B lymfocytů vyzrávají i lokálně ve strukturách CNS v plazmatické buňky, které tvoří autoprotilátky přímo se podílející na poškozování myelinových obalů neuronů. Je doložena cirkulace B lymfocytů mezi periferními sekundárními lymfatickými orgány a CNS. Jejich pohyb je regulován gradienty chemokinů a sfingosin‑fosfátu. Biologika, která cílí na molekulu CD20, specificky vyjádřenou na zralých B lymfocytech, prokázala vynikající účinnost v léčbě RS. Výhodou této léčby je její dobrý bezpečnostní profil.
Keywords: B-lymfocyty; oligoklonální proužky; Humans; imunologické faktory; humanizované monoklonální protilátky; lidé; Multiple Sclerosis; Antibodies, Monoclonal, Humanized; T-Lymphocytes; Oligoclonal Bands; Immunologic Factors; Tertiary Lymphoid Structures; ocrelizumab; CD20; roztroušená skleróza; ektopické lymfoidní struktury; B-Lymphocytes; T-lymfocyty