Aortoezofageální píštěl jako fatální komplikace dilatované descendentní aorty v terénu chronické aortální disekce - Blechová, Kamila; Knot, Jiří; Szabó, Arpád (Cor et Vasa (Brno), 2020)
Aortoezofageální píštěl (AEP) je definována jako patologická komunikace mezi aortou a jícnem. Toto onemocnění je zatíženo vysokou mortalitou a morbiditou. Pro AEP je charakteristický soubor příznaků, který se nazývá Chiariho triáda a zahrnuje bolest na hrudi či dysfagii, krvácení do trávicí trubice a masivní krvácení nastupující po bezpříznakovém období. Rozlišujeme dva typy AEP - primární a sekundární. Mezi nejčastější příčiny primárních AEP patří aneurysmata hrudní aorty, polknutí cizích těles, tumory jícnu, traumatická poranění aorty či tuberkulóza. Sekundární AEP vzniká jako komplikace endovaskulární implantace stentgraftu (TEVAR) či chirurgických výkonů na aortě, příp. jícnu. V současné době je pro detekci AEP nejvíce preferovanou diagnostickou metodou CT angiografie, případně endoskopie, a to jednak z důvodu dostupnosti, ale také pro její vysoké rozlišení. Vzhledem k fulminantnímu průběhu je ovšem AEP často diagnostikována až post mortem. Terapií AEP je urgentní endovaskulární léčba ve formě implantace stentgraftu, který může zabránit okamžité exsangvinaci pacienta. Článek popisuje případ pacienta s AEP a uvádí základní přehled o tomto vzácném, ale závažném onemocnění.
Keywords: bolesti na hrudi; Patient Compliance; cévní protézy; odmítnutí terapie pacientem; Esophagus; Electrocardiography; ezofágus; Male; Vascular Fistula; Middle Aged; Treatment Refusal; cévní píštěle; hemoragický šok; Heart Valve Prosthesis; mužské pohlaví; fatální výsledek; Aorta, Thoracic; Shock, Hemorrhagic; Fatal Outcome; srdeční chlopně umělé; adherence pacienta; aortální aneurysma; Chest Pain; Blood Vessel Prosthesis; aorta thoracica; disekce aorty; lidé; Computed Tomography Angiography; Humans; Aortic Aneurysm; Aortic Dissection; CT angiografie; lidé středního věku; elektrokardiografie