Studium mitochondrií živých buněk pomocí 3D super-rozlišovací světelné mikroskopie - Vodičková, Anežka (Bioprospect, 2020)
Super -rozlišovací mikroskopie je schopna různými způsoby obejít difrakční limit a dosahovat izotropického rozlišení desítek nanometrů. V současné době se vyvíjí značné úsilí, aby stejná kvalita výsledků, které lze získat s fixovanými vzorky, byla dosažitelná i s buňkami živými. Vzhledem k četnosti dynamických vnitrobuněčných procesů je žádoucí, aby super -rozlišovací 3D mikroskopie byla co nejdříve běžným a dostupným způsobem, jak tyto procesy pozorovat a zkoumat. Mitochondrie, semiautonomní buněčné elektrárny, skrývají stále spoustu nezodpovězených otázek, na které by v budoucnu právě 3D super -rozlišovací mikroskopie živých buněk mohla nalézt odpovědi.
Keywords: Mitochondria; Imaging, Three-Dimensional; zobrazování trojrozměrné; Light; Nanostructures; intravitální mikroskopie; Intravital Microscopy; mitochondrie; Microscopy, Fluorescence; fluorescenční mikroskopie; světlo; nanostruktury