Progressive familial intrahepatic cholestasis in adulthood: 60 years' follow-up - Husová, Libuše; Sticová, Eva; Žampachová, Víta; Neřoldová, Magdaléna; Jirsa, Milan (Klinická biochemie a metabolismus, 2020)
Cíl studie: Objasnit molekulární příčinu cholestatické cirhózy s hepatocelulárním karcinomem (HCC) u 55leté ženy. Typ studie: Kasuistika. Název a sídlo pracoviště: Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie Brno. Materiál a metody: Dnes 60letá žena prodělala v dětství žloutenku provázenou pruritem s normální sérovou aktivitou gamaglutamyltransferázy, která byla účinně léčena cholecystoduodenoanastomózou a poté farmakologicky. Jaterní cirhóza diagnostikovaná ve 20 letech byla v 29 letech komplikována portální hypertenzí, krvácením z jícnových varixů a ve 34 letech hypersplenismem vyžadujícím splenektomii. Žloutenka se znovu objevila při viróze léčené acetaminofenem a postupně se zhoršovala, byla zjištěna zvýšená hladina alfa-fetoproteinu a magnetická rezonance ukázala 22mm ložisko v levém jaterním laloku. V 55 letech podstoupila nemocná transplantaci jater a hepatocelulární karcinom byl potvrzen. Následně bylo provedeno imunohistologické vyšetření explantátu na pumpu žlučových kyselin (BSEP) kódovanou ABCB11, mutační analýza genů ATP8B1, ABCB11 a TJP2 a vyšetření v rodině. Výsledky: Protein BSEP byl v explantovaných játrech exprimovaný. Molekulární vyšetření prokázalo, že nemocná je složený heterozygot pro dvě patogenní bodové mutace (c.2495G>A [p.Arg.832His] a c.2629G>A [p.Gly877Arg]) dříve nalezené u dětí s progresivní familiární intrahepatální cholestázou. Závěr: Asociace HCC s PFIC2 je známa u dětí. U dospělých však dosud nebyla popsána. Příčinou PFIC u naší nemocné byl zřejmě významný funkční, avšak nikoliv kompletní deficit BSEP. Nezvykle pomalou progresi choroby lze vysvětlit reziduální transportní aktivitou exprimovaného mutovaného proteinu umožňující efektivní působení sekvestrantů žlučových kyselin a choleretik.
Keywords: transplantace jater; Cholestasis, Intrahepatic; jaterní cirhóza; lidé středního věku; lidé; Female; Summerskill-Walsheův syndrom; Liver Transplantation; Bylerova nemoc; Liver Cirrhosis; Middle Aged; žloutenka; Treatment Outcome; výsledek terapie; ženské pohlaví; Jaundice; intrahepatální cholestáza; Humans