Detekce opiátů v moči po jednorázovém požití máku setého v kuchyňské úpravě - Racková, Sylva; Racek, Jaroslav; Janů, Luboš (Klinická biochemie a metabolismus, 2020)
Cíl studie: Česká republika patří k největším světovým producentům máku setého. Tato plodina je kromě medicínského využití součástí tradičních pokrmů. Mák setý obsahuje řadu alkaloidů, včetně morfinu a kodeinu. Cílem práce bylo zjistit, zda lze prokázat opiáty v moči po jednorázovém požití semen máku setého v potravinářské úpravě u souboru dobrovolníků. Typ studie: prospektivní. Název a sídlo pracoviště: Psychiatrická a psychoterapeutická ambulance, Slovanská tř. 69, Plzeň, MedAvante Inc., Smrková 23, Plzeň a Ústav klinické biochemie a hematologie LF UK a FN v Plzni. Materiál a metody: Opiáty v moči byly vyšetřeny kvalitativní a semikvantitativní imunochemickou metodou u 14 dobrovolníků 15 hodin po jednorázovém požití definovaného množství máku v makových koláčích. Byl sledován vztah mezi množstvím požití máku a koncentrací opiátů v moči. Výsledky: U 12 osob byla prokázána přítomnost opiátů kvalitativním imunochemickým testem. Při užití semikvantitativního imunochemického testu byla zjištěna významná korelace mezi koncentrací opiátů v moči (po korekci na koncentraci kreatininu v moči) a množstvím požitého máku. U dvou jedinců byla zjištěna koncentrace opiátů vyšší než 300 μg/L, která je považována za pozitivní při kontrole osob závislých na opiátech. Závěr: Na základě výsledků studie a na případu pacienta v bezvědomí s pozitivním nálezem opiátů v moči je ukázáno, že při hodnocení tohoto nálezu musíme vzít v úvahu vliv předchozího požití pečiva s obsahem máku.
Keywords: Female; lidé středního věku; Immunochemistry; kodein; mužské pohlaví; Codeine; Papaveraceae; senioři nad 80 let; cukrovinky; Humans; dospělí; Substance Abuse Detection; Urinalysis; lidé; Middle Aged; Morphine; Aged, 80 and over; ženské pohlaví; opiové alkaloidy; morfin; Observational Studies as Topic; odhalování abúzu drog; pozorovací studie jako téma; Candy; Adult; analýza moči; imunochemie; Male; Opiate Alkaloids