Aktualizace a přehled v diagnostice funkčních anorektálních poruch - standardizovaný protokol vyšetření pro high-resolution anorektální manometrii a Londýnská klasifikace - Košťálová, Kateřina; Suchánek, Štěpán; Zavoral, Miroslav (Rozhledy v chirurgii, 2020)
Komplexní anorektální vyšetření zahrnující kvalitní anamnézu, fyzikální proktologické vyšetření a zhodnocení senzorimotorické a strukturální funkce anorekta je nezbytné pro diagnostiku a léčebný management funkční anorektální dysfunkce. Cílem práce je nabídnout přehled v diagnostice funkčních anorektálních poruch dle nové aktualizace a společného konsenzu IAPWG (International Anorectal Physiology Working Group) se zaměřením na indikace, standardizovaný protokol vyšetření a představení nové Londýnské klasifikace anorektální dysfunkce. Indikace k vyšetření jsou: fekální inkontinence, defekační poruchy, funkční pánevní (anorektální) bolest, předoperační vyšetření před intervencí v oblasti anorekta a před plánovaným porodem ke zhodnocení funkce již dříve traumatizovaného análního svěrače. Standardizace v diagnostice a vyhodnocená data jsou základem pro multioborovou spolupráci a stanovení léčebného plánu pro každého pacienta individuálně.
Keywords: Diagnostic Techniques, Digestive System; Londýnská klasifikace; nemoci rekta; diagnostické techniky gastrointestinální; lidé; Rectal Diseases; směrnice pro lékařskou praxi jako téma; Manometry; standardizovaný protokol; Practice Guidelines as Topic; funkční anorektální vyšetření; manometrie; Humans