Korupce ve sportu: základní pojmy, legislativa a etika - Mravec, Ladislav (Česká kinantropologie, 2019)
Korupce ve sportu a nejen v něm je v dnešní době rozšířeným jevem. Korupce ve sportu je spojena s profesionalizací sportu a stále větším množstvím peněz, které jsou nedílnou součástí komercionalizace a globalizace. Korupcí ve sportu pro účely tohoto článku rozumíme neetické projevy chování jednotlivců, nebo skupin, které jsou proti zákonům, případně i proti pravidlům daného sportu, principům fair-play a zároveň mají za cíl ovlivnění části, nebo výsledku sportovního utkání s cílem finanční nebo jiné kompenzace. Cílem tohoto článku je vysvětlit pojem korupce ve sportu a její základní metody, poukázat na největší problémy korupce ve sportu a její negativní vliv na celou sportovní obec. V článku jsou také analyzovány úmluvy a zákony týkající se korupce ve sportu na mezinárodní úrovni avevybraných evropských zemích (Německo, Slovensko, Česká republika).