Změny prožívání self jako endofenotyp schizofrenie - přehledová studie - Kozáková, Eva; Šustová, Petra; Španiel, Filip; Mohr, Pavel (Československá psychologie, 2020)
Diagnóza schizofrenie je založena na symptomech, které lze obecně popsat jako narušení prožívání self (jáství). Mezi tyto příznaky spadají například symptomy pasivity, jako v případě bludu kontroly a bludu odnímání myšlenek, či auditivní halucinace, tedy příznaky, v nichž pacienti nadmíru přisuzují vlastní aktivitu vnějšímu působiteli, a naopak. Souhrnně lze tyto projevy charakterizovat jako narušení hranice mezi vnitřním a vnějším, mezi já a ne-já. Dle současných přístupů se schizofrenie – stejně jako je tomu i u jiných duševních onemocnění – vyskytuje na škále, spíše než by se jednalo o dichotomickou kategorii, a mírnější varianty projevů této nemoci jsou přítomny také v běžné populaci. Působením genetických vlivů je pak možné je výrazněji sledovat u zdravých rodinných členů pacientů se schizofrenií. Článek analyzuje narušení prožívání self jakožto potenciální endofenotyp u schizofrenie, který se projevuje na kontinuu.
Keywords: Reality Testing; poruchy osobnosti; Endophenotypes; schizofrenie; ego; Personality Disorders; Ego; Psychological Tests; Humans; lidé; Schizophrenia; endofenotypy; psychologické testy; ověřování skutečnosti