Transdermální léčivé přípravky dostupné v České republice a základní principy jejich aplikace - Kováčik, Andrej; Vraníková, Barbora (Praktické lékárenství, 2020)
Transdermální podání umožňuje systémovou aplikaci léčiv přes kůži, aniž by pacient musel přípravek pozřít (podání per os) nebo podstoupit invazivní injekční aplikaci (např. podání intra venam). Podání transdermálních lékových forem přináší řadu výhod, avšak jejich účinek může být významně snížen nesprávnou technikou aplikace, která je u jednotlivých přípravků odlišná. Tato práce přináší základní přehled kapalných, polotuhých a tuhých transdermálních léčivých přípravků dostupných v České republice a zaměřuje se na informace o jejich správné aplikaci.
Keywords: polymery; testosteron; okluzivní ošetření rány; Česká republika; aplikace kožní; estrogeny; Polymers; lidé; Testosterone; Administration, Cutaneous; Estrogens; lékové formy; Czech Republic; Occlusive Dressings; Dosage Forms; Humans