Nezvyčajná príčina predčasného adrenarché u 5,5-ročného dievčaťa - Vitáriušová, Eva; Pribilincová, Zuzana; Béder, Igor; Babala, Jozef; Košťálová, Ľudmila (Kazuistiky v diabetologii, 2020)
V nasledujúcom príspevku predstavujeme kazuistiku dievčaťa predškolského veku s pred-časným nástupom adrenarché a akné. Laboratórne sme dokázali vysoké hladiny nadobličko-vých androgénov a ich prekurzorov, dievča malo urýchlený kostný vek bez rastového špurtu.Potvrdili sme stratu diurnálneho rytmu sekrécie kortizolu pri súčasnej supresii endogénnejprodukcie ACTH, čo viedlo k podozreniu na funkčný adenóm nadobličky s dominantnousekréciou androgénov a kortizolu. Podozrenie sme potvrdili CT vyšetrením, kde sa zobrazilohraničený tumor pravej nadobličky s charakterom adenómu. Pacientka podstúpila laparo-skopickú totálnu exstirpáciu tumoru a aj pravej nadobličky. Histologicky sa potvrdil onko-cytárny benígny variant adenómu nadobličky. Vzhľadom na supresiu ACTH a potlačeniekontralaterálnej produkcie kortizolu sme už perioperačne začali substituovať hydrokortizón,v postupne sa znižujúcej dávke počas dvoch mesiacov po operácii, kedy bola liečba pri ob-novenej sekrécii kortizolu ukončená. Hladina androgénov sa pooperačne znormalizovala.
Keywords: Acne Vulgaris; Child, Preschool; Diagnosis, Differential; lidé; předčasná puberta; Growth Disorders; Puberty, Precocious; dítě; Child; předškolní dítě; Humans; Female; diferenciální diagnóza; acne vulgaris; poruchy růstu; Adrenal Gland Neoplasms; ženské pohlaví; nádory nadledvin