Syndrom odnětí kortikoidu, nebo primomanifestace morbus Addisoni? - Langová, Dagmar (Kazuistiky v diabetologii, 2020)
Prezentujeme kazuistiku 39letého muže s morbus Crohn, který po šesti letech léčby budeso-nidem (topický glukokortikoid Entocort) byl pro relabující zažívací obtíže převeden na léčbuazathioprinem (Imuran). Následně se manifestoval dosud latentní primární hypokorticismus(morbus Addisoni). Vzhledem k již známé primární hypotyreóze v terénu autoimunitní ty-reoiditis byl tedy překlasifikován na autoimunitní polyglandulární syndrom 2.
Keywords: autoimunitní polyglandulární syndromy; dospělí; Addisonova nemoc; azathioprin; Budesonide; budesonid; Adult; hydrokortison; lidé; Hydrocortisone; hypotyreóza; Hypokalemia; Polyendocrinopathies, Autoimmune; Hypothyroidism; Azathioprine; Crohn Disease; Male; Drug Substitution; hypokalemie; Crohnova nemoc; mužské pohlaví; náhrada léků; Addison Disease; Humans