Neonatal pneumonia caused by Trichomonas vaginalis - Pokrývková, Martina; Zárubová, Pavla; Wiedermannová, Hana; Burčková, Hana; Mrázek, Jakub; Pavlíček, Jan (Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie, 2020)
Novorozenecká pneumonie je ve většině případů bakteriálního původu, jiná etiologie je méně častá. Prezentujeme případ novorozence s adnátní pneumonií, která se navzdory agresivnímu ventilačnímu režimu a empirické antibiotické terapii nezlepšovala. Vyšetřením PCR ze vzorku z dýchacích cest byla potvrzena Trichomonas vaginalis. Antibiotická terapie byla rozšířena o metronidazol. Tato cílená antibiotická terapie, která trvala 28 dní, vedla ke klinickému zlepšení a pacient byl propuštěn ve stabilizovaném stavu do domácí péče 44. den života. V případě infekcí, které nereagují na konvenční terapii, je potřeba zvážit přítomnost atypických patogenů. K detekci DNA patogenů je možno použít techniku multiplexní PCR. Výsledkem identifikace patogenu je cílená antibiotická terapie.
Keywords: multiplexová polymerázová řetězová reakce; klinické laboratorní techniky; Clinical Laboratory Techniques; Pneumonia; Treatment Outcome; Male; Metronidazole; lidé; výsledek terapie; Multiplex Polymerase Chain Reaction; mužské pohlaví; Trichomonas vaginalis; pneumonie; Humans; novorozenec; Infant, Newborn; metronidazol