Národní srovnání počtů absolventů a personálních požadavků zdravotnických záchranných služeb po zrušení vyšších odborných zdravotnických škol - Peřan, David; Pekara, Jaroslav; Vlk, Radomír; Slabý, Marek; Kolouch, Petr (Urgentní medicína, 2020)
Novela zákona o nelékařských zdravotnických povoláních přinesla v roce 2017 změnu ve vzdělávání zdravotnických záchranářů. V roce 2021, resp. lednu roku 2022, zanikne obor diplomovaný zdravotnický záchranář vyučovaný na vyšších odborných zdravotnických školách. Metoda Analýza počtu absolventů oboru zdravotnické záchranářství na všech vzdělávacích institucích a porovnání s předpokládanými požadavky zdravotnických záchranných služeb na nové zaměstnance. Výsledky Vyšší odborné zdravotnické školy ročně absolvuje 280 studentů, vysoké školy potom 196 studentů. Požadavky na pouhou generační obměnu zdravotnických záchranných služeb jsou 68 zaměstnanců ročně. Závěr Zrušením vyšších odborných zdravotnických škol dojde bez reakce na situaci k 59 % snížení v počtu absolventů. Reagovat lze zvýšením počtů přijímaných studentů nebo otevřením oborů na dalších institucích.
Keywords: pracoviště; odborná způsobilost; Professional Competence; lidé; Workplace; KLÍČOVÁ SLOVA: zdravotnické záchranářství – vysoká škola – vyšší odborná zdravotnická škola – zaměstnání; Humans; pomocní zdravotničtí pracovníci; studium ošetřovatelství bakalářské; Education, Nursing, Baccalaureate; Emergency Medical Technicians