Kanabidiol pro alternativní léčbu závislostí - Šulcová, Alexandra (Alkoholizmus a drogové závislosti, 2020)
Závislost je behaviorální porucha patologického vyhledávání určité činnosti, nejčastěji užívání drogy nebo také třeba přejídání či určité jiné (např. pracovní) aktivity, která je spojena s prokázanou deregulací neurobiologických systému CNS (v dorzálním striatu, globus pallidus, nucleus accumbens, hipokampu, thalamu, amygdale, orbitofrontálním a prefrontálním kortexu) a k funkčním změnám i u vnitřních životně důležitých orgánů. V posledních letech se jednou ze zkoumaných možností léčby závislostí stala aplikace psychotropně neaktivního kanabinoidu kanabidiolu. Jeho prokazovaná působení potlačující neurotoxické i behaviorální změny u závislostí v preklinických i klinických studiích jsou pádným důvodem pro jednoznačná odborná doporučení pro pokračování ověřování správnosti této indikační volby.
Keywords: adiktologie; Dependency, Psychological; lidé; Addiction Medicine; Cannabidiol; závislost (psychologie); Humans; kanabidiol