Hodnocení lymfatických uzlin pomocí ultrasonografie - Šlaisová, Radka; Petrášová, Hana; Foukal, Jakub (Česká radiologie, 2020)
Ultrasonografie je metodou volby pro zobrazení povrchově lokalizovaných lymfatických uzlin. Použitím vysokofrekvenčních lineárních sond lze detailně zobrazit vnitřní strukturu uzliny a zhodnotit základní parametry, na základě kterých lze uzlinu označit za benigní, nebo naopak vyslovit podezření na nádorové postižení. Článek pojednává o hodnocení těchto parametrů v B-modu a dopplerovském modu, zmiňuje i možnosti kontrastní ultrasonografie odhalit nádorovou infiltraci uzliny.
Keywords: lymfoproliferativní nemoci; lidé; kalcinóza; echogenita; lymfatické metastázy; vaskularizace; Lymphoproliferative Disorders; Myelolipoma; lymfatické uzliny; počítačová rentgenová tomografie; lymfoproliferace; Calcinosis; věkové faktory; ultrasonografie; Humans; myelolipom; Lymphatic Metastasis; Lymph Nodes; Age Factors; Tomography, X-Ray Computed; Ultrasonography