Zajištění dýchacích cest v přednemocniční péči dospělých – to tube or not to tube? - Klementová, Olga; Henlín, Tomáš; Szkorupa, Marek; Michálek, Pavel (Anesteziologie a intenzivní medicína, 2020)
Adekvátní zajištění oxygenace a průchodných dýchacích cest je jedním z klíčových faktorů pro přežití pacienta v přednemocniční péči. Hlavním rozdílem proti operačnímu sálu je prostředí zásahu a zkušenost i kvalifikace zdravotníka. Základní techniky zahrnují použití manuálních manévrů ke zprůchodnění dýchacích cest, ventilaci obličejovou maskou i zavedení ústních nebo nosních vzduchovodů. K pokročilým technikám patří zavedení supraglotické pomůcky a tracheální intubace. U malého množství pacientů a ve válečné medicíně je nutné použít chirurgickou techniku zajištění dýchacích cest, koniotomii. Tracheální intubace stále zůstává metodou volby v rukou zkušeného zdravotníka pro stavy se závažnou poruchou vědomí a pro resuscitaci při zástavě oběhu. Pro zvýšení úspěšnosti tracheální intubace v terénu jsou používány další pomůcky, bužie nebo videolaryngoskopy. Supraglotické pomůcky zaváděné v přednemocniční péči zahrnují laryngeální masky, i gel a laryngeální tubus.
Keywords: Airway Management; intratracheální intubace; koniotomie; laryngální masky; supraglotické pomůcky; Emergency Medical Services; urgentní zdravotnické služby; Intubation, Intratracheal; Laryngeal Masks; zajištění dýchacích cest; Humans; lidé