Vrozené vývojové vady dělohy a pochvy – poruchy vývoje Müllerových vývodů a jejich derivátů – ultrazvuková diagnostika u dětí a dospívajících - Smetanová, Dagmar (Československá pediatrie, 2020)
Vrozené vývojové vady dělohy a pochvy vznikají na podkladě chybné organogeneze, fúze a resorpce Müllerových vývodů. Prevalence těchto anomálií je udávána ve velkém rozpětí, liší se nejen u různých autorů, ale i v různých publikacích téhož autora. Často mohou být spojeny s jinými anomáliemi, zejména ledvin, proto je důležité vždy vyšetřit i ledviny. V dětské a adolescentní populaci tyto vady diagnostikujeme převážně náhodně u pacientek vyšetřovaných z jiného důvodu. Naopak při vyšetřování pubertálních dívek z důvodu primární amenorey, či pro cyklické sílící bolesti břicha musíme cíleně po těchto vadách pátrat. Ultrazvukové vyšetření patří mezi zobrazovací metody první volby, má ale i své limity. MRI se stává referenčním standardem zobrazování. K vyšetřování dětí a dospívajících by mělo být přistupováno s cílem minimalizovat trauma pro dětského pacienta. Chirurgická léčba je specifická pro typ malformace a může se lišit v konkrétní skupině.
Keywords: magnetická rezonanční tomografie; Mullerian Ducts; ductus Mülleri; mladiství; Congenital Abnormalities; ultrasonografie; vrozené vady; Child; Magnetic Resonance Imaging; dítě; Humans; lidé; ženské pohlaví; Adolescent; Ultrasonography; Female