Časná a pozdní morbidita a mortalita u dvojčat narozených mezi 24. a 36. gestačním týdnem v perinatologickém centru a mimo něj - Bařinová, Denisa; Pavlíček, Jan; Matyáštíková, Iveta; Sobolová, V; Střídová, Adéla; Sitárová, K; Zárubová, Pavla; Wiedermannová, Hana; Burčková, Hana; Piegzová, Alicja (Československá pediatrie, 2020)
Cíl: Studium časné a pozdní morbidity a mortality u novorozenců z dvojčetné gravidity. Analýza těchto faktorů v závislosti na gestačním týdnu a na porodu v perinatologickém centru a mimo něj. Materiál a metodika: Retrospektivní studie provedena v letech 2008–2017 v Moravskoslezském kraji. Data získána ze zdravotnické dokumentace FN Ostrava (FNO) a z dokumentace praktických lékařů pro děti a dorost. Sledování časné a pozdní morbidity a mortality ve skupinách podle gestačních týdnů. Rozdělení pacientů na děti narozené v perinatologickém centru a mimo něj s následným překladem do FNO. Výsledky: Ve sledovaných letech bylo ve FNO hospitalizováno celkem 1464 dětí z dvojčetných gravidit narozených mezi 24. a 36. gestačním týdnem. V perinatologickém centru se narodilo 93 % (1364/1464) novorozenců a 7 % (100/1464) bylo do FNO transportováno z jiných zařízení. Nejčastějším onemocněním v časném údobí byl syndrom dechové tísně u 25 % (365/1464) a bronchopulmonální dysplazie u 7 % (99/1464) případů. Z pozdní morbidity byla nejčastější růstová retardace, zjištěná u 3 % (32/1209) dětí. Časná novorozenecká úmrtnost byla 0,4 % (6/1464). Ve skupině dětí narozených mimo perinatologické centrum byl signifikantně vyšší výskyt intraventrikulárního krvácení III. a IV. stupně (p = 0,004) a dětské mozkové obrny (p = 0,005) u novorozenců narozených mezi 26.–28. gestačním týdnem. Závěr: V péči o nezralé novorozence je podstatná centralizace perinatologické péče. Tento fakt je zdůrazněn u vícečetných gravidit, které mají větší tendenci k předčasným porodům a děti jsou ohroženy vyšší morbiditou a mortalitou.
Keywords: Infant Mortality; Morbidity; lidé; retrospektivní studie; Infant, Newborn; novorozenec nedonošený; novorozenec; morbidita; Twins; Retrospective Studies; kojenecká mortalita; dvojčata; Infant, Premature; Humans