Motorizovaná spirální enteroskopie – naše první zkušenosti - Falt, Přemysl; Tichý, Tomáš; Urban, Ondřej (Gastroenterologie a hepatologie, 2020)
Úvod: Motorizovaná spirální enteroskopie (PSE – PowerSpiral enteroscopy) je novou technikou vyšetření tenkého střeva orálním i análním přístupem. Zatím limitovaná data naznačují efektivitu a bezpečnost srovnatelnou s jinými typy enteroskopů. V práci analyzujeme náš první soubor nemocných vyšetřených metodou PSE. Metodika: Jde o prospektivní sledování všech následných nemocných indikovaných k PSE v jednom terciárním endoskopickém centru. Hlavními sledovanými parametry byly technická úspěšnost definovaná jako průchod duodenojejunálním nebo ileocékálním přechodem, dále úspěšnost dosažení požadovaného segmentu tenkého střeva, výskyt komplikací a úspěšnost totální enteroskopie, pokud byla indikována. Výsledky: Od června 2019 do února 2020 jsme provedli 21 vyšetření u 15 nemocných, z toho 11 orálním a 10 análním přístupem. PSE byla technicky úspěšná ve 100 % (21/21) případů. V 81 % (17/21) byla dosažená hloubka tenkého střeva považována za dostatečnou. Totální enteroskopie byla indikována ve dvou případech a v obou jí bylo úspěšně dosaženo. U 40 % (6/15) nemocných byl nález při enteroskopii patologický. Ke komplikaci došlo v 10 % (2/21), šlo o lehkou akutní pankreatitidu a intususcepci sigmoidea při extrakci enteroskopu. U všech nemocných jsme pozorovali různě vyjádřené a klinicky nevýznamné slizniční změny způsobené rotací spirály. Závěr: V našem souboru 21 vyšetření u 15 nemocných prokazujeme vysokou technickou a diagnostickou úspěšnost PSE při nízkém výskytu konzervativně řešených komplikací.
Keywords: Aged; lidé středního věku; senioři; gastrointestinální endoskopie; lidé; Adult; Middle Aged; Prospective Studies; dospělí; Endoscopy, Gastrointestinal; motorizovaná spirální enteroskopie; prospektivní studie; Female; tenké střevo; Male; ženské pohlaví; Humans; mužské pohlaví; Intestine, Small