Bolesti břicha ve stáří - Fernandová, Emmanuela; Matějovská Kubešová, Hana (Geriatrie a gerontologie, 2020)
Diagnostika bolestí břicha u seniorské populace bývá mnohdy pro lékaře velmi svízelná a dopátrat se správné etiologie není vždy jednoduché. Bývá to způsobeno specifickými rysy chorob ve stáří, kdy pacienti často bývají multimorbidní a užívají velké množství léků, čímž jsou mnohé symptomy zastřeny nebo se projevují atypicky. Nejčastější etiologií neakutní bolesti břicha u seniorů je infekce močových cest a zácpa. Z pohledu nutnosti chirurgické intervence je nejčastější příčinou akutní bolest pankreato-biliárního původu. Vzhledem k demografickým aspektům a stárnutí populace bude pacientů v akutních příjmových ambulancích neustále přibývat, a proto je klíčová diagnostika a co nejkomplexnější přístup. Článek se věnuje převážně přehledu akutních bolestí břicha v seniorském věku, jejich etiologií, klinickému obrazu, diagnostice a léčbě.
Keywords: Aged, 80 and over; Abdominal Pain; bolesti břicha; senioři nad 80 let; Aged; lidé; atypický průběh; senioři; Humans