Orální zdraví seniorů - Michálková, Helena; Vágnerová, Tereza; Topinková, Eva (Geriatrie a gerontologie, 2020)
Zdravá ústní dutina je nedílnou součástí celkového zdraví a je významným faktorem při ovlivňování kvality života seniorů. Přestože je orální zdraví v geriatrické populaci neuspokojivé, nevěnuje se zdravotnímu stavu dutiny ústní u seniorů dostatečná pozornost. Zvýšená prevalence zubních kazů, periodontálního onemocnění a ztráta chrupu vede k problémům se žvýkáním, destabilizaci chronických onemocnění a má přímé účinky na celkovou kvalitu života a pohodu jednotlivce. Prioritou gerontostomatologie je zachování chrupu seniorů co nejdéle, aby nedocházelo k radikálnímu odstranění zubů a tím i snížení funkčnosti chrupu, která je zásadní pro příjem potravy seniorů. Kontrola a zlepšování ústního zdraví seniorů je jedním z klíčových cílů multidisciplinárního týmu odpovědného za jejich péči.
Keywords: Oral Health; xerostomie; Xerostomia; lidé; orální hygiena; Salivation; senioři nad 80 let; Oral Hygiene; Humans; Aged; salivace; senioři; involuční změny v dutině ústní ve stáří; Aged, 80 and over; orální zdraví