Řešení poruch příjmu potravy u geriatrických pacientů cestou PEG: zkušenosti z Centra následné péče FN Motol - Nováková, Martina; Ocelková, Martina (Geriatrie a gerontologie, 2020)
Perkutánní endoskopická gastrostomie (PEG) je nejvíce preferovanou miniinvazivní metodou pro zajištění nutrice, hydratace a podávání léků u pacientů, u kterých došlo k selhání přirozeného perorálního příjmu – úplného či částečného, enterální, tedy přirozenou cestou. Jde o komfortnější řešení pro pacienta, než jsou jiné způsoby podávání enterální výživy, například cestou nasogastrické nebo nasojejunální sondy (NGS, NJS). Použití NGS pacienti tolerují hůře, jelikož dráždí sliznice, způsobuje otlaky a ulcerace s následným krvácením, navíc má menší průsvit než sonda u PEG a častěji se ucpává. Principem PEG je zavedení gastrostomické sondy do žaludku endoskopickou metodou. V uváděných kazuistikách je porovnáván případ smysluplného využití PEG oproti sporným indikacím, kde by mělo být dbáno zejména na etiku a komfort pacienta v terminálních fázích onemocnění bez zatěžujících invazivních výkonů.
Keywords: Dementia; Stroke Rehabilitation; Female; péče o umírající; výsledek terapie; ženské pohlaví; cévní mozková příhoda; demence; nutriční terapie; Gastrostomy; lidé; nutriční podpora; Stroke; Nutrition Therapy; Treatment Outcome; Aged, 80 and over; gastrostomie; Enteral Nutrition; Frail Elderly; rehabilitace po cévní mozkové příhodě; vaskulární demence; Dementia, Vascular; perkutánní endoskopická gastrostomie; křehký senior; enterální výživa; poruchy polykání; lidé středního věku; senioři nad 80 let; Nutritional Support; Deglutition Disorders; Terminal Care; Middle Aged; Humans