Enhanced recovery protocol following autologous free tissue breast reconstruction - Yim, G. H; Lewis, C; Oates, C; Holmes, W. J. M; Proussakaia, E; Wilson, S. M (Acta chirurgiae plasticae (English ed.), 2020)
Úvod. Cílem vylepšeného protokolu zotavení po operaci (ERAS) je dosáhnout dřívějšího zotavení, zkrácení délky pobytu v nemocnici (LOS) a zlepšení výsledků rehabilitace pacientek. Po zavedení našeho protokolu ERAS jsme se snažili přezkoumat získané zkušenosti. Naším cílem bylo vyhodnotit LOS, pooperační komplikace, analgezii při propuštění, spokojenost pacientky a náš protokol ERAS ve srovnání s literaturou. Metody. Jednalo se o retrospektivní studii celé naší prospektivně utvářené databáze v období od ledna 2016 do prosince 2016. Byly shromážděny demografické údaje o pacientkách, LOS, analgezie při propuštění a komplikace. Spokojenost pacientek byla stanovena pomocí desetibodového Likertova dotazníku. Výsledky. Celkem 70 pacientek podstoupilo rekonstrukci prsu pomocí volného laloku na dolní epigastrické stopce (DIEP). Průměrný věk při chirurgickém výkonu byl 51 let (rozmezí 23-71). Průměrný LOS byl 4,89 dní (rozmezí 4-0). Celkem 61 pacientek (87 %) bylo propuštěno do 5 dnů. Celkem 65 pacientek (93 %) bylo propuštěno domů bez nutnosti podání opioidů. Velké a malé komplikace se vyskytly u 3 pacientek (4 %), resp. u 5 (7 %) pacientek. Nebyl zjištěn žádný případ úplného nebo částečného selhání laloku. Třicetidenní spokojenost pacientek byla vysoká (> 9/10) ve všech oblastech, ale pacientky si stěžovaly na nevolnost a zvracení. Závěr. Přijetí našeho zlepšeného protokolu zotavování po autologní rekonstrukci prsu vedlo ke snížení průměrného LOS a potřeby opioidů, podobně jako v současné literatuře. Zjistili jsme však, že existují další vylepšení, která lze v našem protokolu ERAS provést, a že stále je třeba evidence-based kontroly k ověření naší praxe. Tato musí probíhat paralelně s edukačními a kontrolními cykly, aby bylo podpořeno užívání ERAS, které může bezpečně optimalizovat výsledky u pacientek.
Keywords: Length of Stay; Postoperative Complications; volné tkáňové laloky; retrospektivní studie; lidé; Female; Free Tissue Flaps; ženské pohlaví; pooperační komplikace; Mammaplasty; Retrospective Studies; mamoplastika; Surveys and Questionnaires; Humans; průzkumy a dotazníky; délka pobytu