Posouzení účinnosti fotodynamické terapie u pacientů s chronickou centrální serózní chorioretinopatií - Manethová, Kateřina; Ernest, Jan; Hrevuš, Michal; Jirásková, Naďa (Česká a slovenská oftalmologie, 2019)
Cíl: Cílem této prospektivní klinické studie bylo zhodnotit anatomické a funkční výsledky léčby 54 očí s chronickou formou centrální serózní chorioretinopatie (CSC) pomocí fotodynamické terapie v redukovaném (polovičním) dávkovacím režimu verteporfinu (HD-PDT). Metodika a soubor: Do naší prospektivní studie bylo zařazeno 54 očí 52 pacientů (40 mužů, 12 žen) v průměrném věku 50,1 let (medián 49,5, rozmezí 30–75 let) léčených na Oční klinice 1. LF UK a ÚVN-VFN v Praze od ledna 2012 do ledna 2018 pro chronickou formu CSC s minimální délkou trvání onemocnění 3 měsíce. V našem souboru jsme hodnotili vývoj nejlépe korigované zrakové ostrosti (NKZO) a centrální retinální tloušťky (CRT) před léčbou a 1., 3., 6. a 12. měsíc po provedení HD-PDT. Výsledky: Průměrná hodnota vstupní NKZO před léčbou činila 68,91 ± 10,5 písmen ETDRS optotypů (medián 71; v intervalu od 35 do 85 písmen ETDRS) a průměrná hodnota vstupní CRT byla 385,6 ± 118,5 μm (medián 367,5 μm; v rozmezí od 245 μm do 1000 μm). Na konci sledovacího období byla průměrná hodnota NKZO 79 ± 11 písmen ETDRS (medián 82, rozmezí 38–93). Zlepšení NKZO před léčbou a po ní bylo ve všech měřeních statisticky signifikantní (p < 0,0001). Průměrná hodnota CRT na konci sledovacího období činila 263,5 ± 52 μm (medián 258,5 μm; rozmezí 162–404 μm). Pokles CRT ve všech časech měření byl statisticky signifikantní v porovnání se vstupní hodnotou (p < 0,0001). V našem souboru pacientů bylo na konci sledovacího období dosaženo zlepšení či stabilizace sítnicového nálezu u 50 očí (92,6 %). V průběhu sledovacího období jsme zaznamenali ve 2 případech rozvoj sekundární choroidální neovaskularizace (CNV). Závěr: HD-PDT je v dlouhodobém měřítku bezpečnou a efektivní metodou léčby chronických forem centrální serózní chorioretinopatie. Navzdory redukované dávce verteporfinu se však mohou vyskytnou komplikace.
Keywords: prospektivní studie; Central Serous Chorioretinopathy; neparametrická statistika; centrální serózní chorioretinopatie; zraková ostrost; Chronic Disease; Humans; lidé; Fluorescein Angiography; chronická nemoc; lidé středního věku; Treatment Outcome; Middle Aged; centrální retinální tloušťka; Female; Verteporfin; Prospective Studies; Adult; Male; Choroidal Neovascularization; výsledek terapie; mužské pohlaví; Aged; ženské pohlaví; fotochemoterapie; neovaskularizace choroidey; fluoresceinová angiografie; dospělí; verteporfin; Statistics, Nonparametric; Photochemotherapy; Visual Acuity; senioři