Electrogastrography in systemic sclerosis – a pilot study - Medková, Helena; Jansová, Alice; Soukup, Tomáš; Kohoutová, Darina; Janebová, Marcela; Knoblochová, Veronika; Peterová, Eva; Kupková, Blanka; Tachecí, Ilja; Bureš, Jan (Gastroenterologie a hepatologie, 2020)
Souhrn: Úvod: Systémová sklerodermie (SSc – systemic sclerosis) je autoimunitní onemocnění s chronickým progresivním průběhem. Patogeneze SSc je charakterizována zánětem, vaskulopatií a fibrózou. Mezi nejčastěji postižené orgány patří gastrointestinální trakt, a to až u 90 % nemocných. Klinické projevy jsou spojeny s dysmotilitou všech částí gastrointestinálního traktu, vč. žaludku. Elektrogastrografie (EGG) je neinvazivní metoda pro vyšetření žaludeční myoeletrické aktivity. Cíl: Cílem této prospektivní studie bylo podrobně posoudit EGG u SSc, vč. analýzy jednominutových intervalů a plochy amplitud. Metoda: Do studie bylo zařazeno 33 pacientů splňujících klasifikační kritéria SSc podle ACR/EULAR (5 mužů, 28 žen; průměrný věk 60 let). Pacienti byli rozděleni na klinické podskupiny: difúzní kožní forma SSc (dSSc) (n = 17), limitovaná kožní forma (lSSc) (n = 13) a ostatní (n = 3). Žaludeční myoelektrická aktivita byla vyšetřována pomocí EGG (MMS, Enschede, Nizozemsko). Výsledky: Celkem bylo vyhodnoceno 855 jednominutových intervalů EGG, u každého z nich byla hodnocena dominantní frekvence a posouzena plocha amplitud. Pouze jeden pacient měl plně normální EGG záznam. U většiny pacientů se EGG vyznačovala bradygastrií (17 pacientů) nebo žaludeční arytmií s převahou bradygastrie (6 pacientů). Postprandiální plocha amplitud se výrazně snížila ve srovnání s hodnotami nalačno. Poměr ploch amplitud po jídle: před jídlem byl ve všech intervalech nízký. Závěr: Bradygastrie a postprandiální snížení plochy amplitud byly nejcharakterističtějšími nálezy. Tyto změny byly obzvlášť vyjádřené u skupiny dSSc.
Keywords: Young Adult; Electrodiagnosis; Male; elektrogastrografie; diagnostické techniky gastrointestinální; mladý dospělý; pilotní projekty; systémová sklerodermie; Adult; Aged; dospělí; mužské pohlaví; senioři; elektrodiagnostika; Diagnostic Techniques, Digestive System; migrující myoelektrický komplex; senioři nad 80 let; lidé; ženské pohlaví; Humans; Gastrointestinal Motility; Myoelectric Complex, Migrating; Aged, 80 and over; gastrointestinální motilita; Pilot Projects; Female; lidé středního věku; Scleroderma, Systemic; Middle Aged