Applicability of the Glasgow-Blatchford score in predicting low-risk patients with upper gastrointestinal bleeding – first data from the Czech Republic - Tesaříková, Pavla; Kunovský, Lumír; Kovalčíková, Petra; Trnová, Alena; Stibůrek, Oldřich; Trna, Jan (Gastroenterologie a hepatologie, 2020)
Úvod: Krvácení do horního gastrointestinálního traktu (GIT) patří mezi život ohrožující stavy, které vyžadují aktivní přístup a dynamický management akutní péče. Gastroskopie představuje zásadní diagnostický a terapeutický krok. Bohužel mnoho menších nemocnic nemá možnost provést gastroskopii mimo pracovní dobu. Glasgow-Blatchford skóre (GBS) představuje nástroj umožňující odhad vývoje stavu pacienta s krvácením do horního GIT. Evropská guidelines doporučují ambulantní řešení pacientů s GBS rovno 0 nebo 1. Cílem naší studie bylo posoudit použitelnost GBS na české populaci a zhodnotit bezpečnost vyšší hranice GBS pro řešení pacientů v ambulantním režimu. Metody: Retrospektivní sběr dat pacientů, kteří byli hospitalizováni a endoskopováni v Nemocnici Boskovice pro symptomy krvácení z horního GIT od října 2018 do prosince 2019. Výsledky: Data hodnotící celkový průběh onemocnění naznačují, že optimální GBS pro stanovení pacienta s nízkým rizikem je ≤ 3, ale s přihlédnutím k endoskopickým nálezům lze za bezpečné pro ambulantní léčbu považovat GBS ≤ 2. ≥ 10 pak předpovídá závažný celkový průběh nemoci a závažné endoskopické nálezy. Závěr: Dle našich dat lze zvýšit hodnotu GBS na 2 pro ambulantní řešení pacientů, což by mohlo snížit délku hospitalizace a tlak na urgentní endoskopie. Tyto závěry je nutné ověřit dalším výzkumem ideálně multicentrickou prospektivní studií s velkým množstvím analyzovaných pacientů.
Keywords: Female; Severity of Illness Index; Glasgow-Blatchford skóre; Risk Assessment; mužské pohlaví; Ambulatory Care; Retrospective Studies; Sensitivity and Specificity; retrospektivní studie; Humans; gastroskopie; senzitivita a specificita; stupeň závažnosti nemoci; Czech Republic; gastrointestinální krvácení; lidé; Gastrointestinal Hemorrhage; ambulantní péče; Gastroscopy; ženské pohlaví; hodnocení rizik; Česká republika; Male