Akutní poškození ledvin v gastroenterologii - Petejová, Naděžda; Martínek, Arnošt; Zadražil, Josef; Teplan, Vladimír (Gastroenterologie a hepatologie, 2020)
Úvod: Akutní poškození ledvin (AKI – acute kidney injury) je závažný klinický syndrom vedoucí ke zvýšené mortalitě a morbiditě pacienta v mnoha oborech medicíny, nevyjímaje pacienty s gastroenterologickými nemocemi. Východisko: Mnoho gastroenterologických onemocnění je asociováno s akutním anebo s chronickým poškozením ledvin. Patofyziologicky se na vzniku renálního poškození podílí mnoho faktorů, a ovlivňuje tím výsledný klinický a histopatologický obraz AKI. Cíle: Diagnostika AKI a tíže renálního poškození s možností pozitivního ovlivnění progrese AKI při správně vedené terapii základního onemocnění a sekundárního poškození ledvin. Závěr: Včasná diagnóza sekundárního AKI a zahájení preventivních a terapeutických postupů mohou napomoci ke zlepšení klinického výstupu nemocných a zpomalit progresi do chronické nefropatie.
Keywords: intersticiální nefritida; Nephritis, Interstitial; Glomerulonephritis; glomerulonefritida; Hepatorenal Syndrome; Acute Kidney Injury; Humans; diferenciální diagnóza; Diagnosis, Differential; akutní poškození ledvin; lidé; hepatorenální syndrom; gastrointestinální nemoci; Gastrointestinal Diseases