Hemové železo v substituci sideropenie a sideropenní anémie u pacientů s IBD - Vašátko, Martin; Pešinová, V; Černá, Karin; Machková, Naděžda; Hrubá, Veronika; Lukáš, Martin; Kolář, Martin; Lukáš, Milan (Gastroenterologie a hepatologie, 2020)
Sideropenie a sideropenní anémie postihují nejméně polovinu pacientů trpících Crohnovou nemocí a ulcerózní kolitidou. Adekvátní substituce perorálním železem je součástí všeobecně akceptovaných doporučení u těchto nemocných. Nesnášenlivost a výskyt nežádoucích účinků při substituci perorálními preparáty obsahujícími anorganické železo je u nemocných s idiopatickými střevními záněty (IBD – inflammatory bowel disease) relativně častá. Metodika a výsledky: Soubor 43 pacientů s IBD ve fázi remise, trpících sideropenií (feritin < 30 µg/l) nebo lehkou sideropenní anémií (Hb 100–120, resp. 130 g/l). Pacienti užívali GlobiFer®forte s obsahem hemového i minerálního železa po dobu 12 týdnů. Medián koncentrace hemoglobinu se signifikantně zvýšil v porovnání s výchozí hodnotou 123,5 g/l v týdnu 0 na 133,5 g/l v týdnu 12 (p = 0,004) a medián středního objemu erytrocytu se zvýšil z 85,2 fL v týdnu 0 na 87,3 fL v týdnu 12 (p = 0,05). Výskyt mírných nežádoucích účinků byl zaznamenán pouze u jediného pacienta. Závěr: Hemové železo v preparátu GlobiFer®forte je velmi dobře snášeno IBD pacienty a vede k úpravě sideropenie nebo lehké sideropenní anémie.
Keywords: Anemia, Hypochromic; Dietary Supplements; idiopatické střevní záněty; Inflammatory Bowel Diseases; hypochromní anemie; lidé; železnaté sloučeniny; Ferrous Compounds; Pilot Projects; pilotní projekty; potravní doplňky; Humans