Senioři a elevace lipoproteinasociované fosfolipázy A2 - Fortunato, Joao; Fortunato, Michaela; Bláha, Vladimír; Bis, Josef; Andrýs, Ctirad; Jurašková, Božena; Sobotka, Luboš (Geriatrie a gerontologie, 2020)
Lipoprotein-asociovaná fosfolipáza A2 (Lp-PLA2) je silně exprimována v pokročilých stadiích aterosklerózy a může hrát roli v nestabilitě aterosklerotického pásu. Vybrali jsme skupinu seniorů, kteří podstoupili transkatétrovou implantaci aortální chlopně (TAVI) nebo balónkovou angioplastiku (BA) a rozdělili je do dvou skupin (diabetici a nediabetici). Následně jsme mezi nimi porovnali koncentraci Lp-PLA2. Metodika: Do studie bylo zahrnuto 44 pacientů ve věku 79,6 ± 5,6 roku s těžkou významnou aortální stenózou. 35 z nich podstoupilo TAVI, zbytek BA. U 21 pacientů byl potvrzen diabetes mellitus. V kontrolní skupině zdravých seniorů (pacienti bez významnějších komorbidit) bylo 48 subjektů. Koncentrace Lp-PLA2 se měřila pomocí ELISA metody, a to před zákrokem a 3 dny po něm. Výsledky: Hladina Lp-PLA2 byla u pacientů s aortální stenózou výrazně elevována (1296 ± 437 ng/ml před TAVI, 1413 ± 268 ng/ml před BA) a po výkonu se ještě zvýšila; po TAVI 1604 ± 437 ng/ml (P < 0,01) a po BA 1808 ± 303 ng/ml (P < 0,01). Zároveň ve skupině diabetiků byla hladina Lp-PLA2 signifikantně vyšší než u nemocných bez diabetu. Závěr: U starších pacientů by se Lp-PLA2 mohla stát novým biomarkerem přítomnosti aterosklerotické léze hrozící rupturou plátu.
Keywords: Aortic Valve Stenosis; aortální chlopeň; aortální stenóza; diabetes mellitus; transkatetrová implantace.; lidé; balónková angioplastika; Aged, 80 and over; klinická studie jako téma; Clinical Studies as Topic; Atherosclerosis; fosfolipasy A2; Aged; ateroskleróza; Phospholipases A2; Diabetes Mellitus; Aortic Valve; senioři nad 80 let; senioři; Angioplasty, Balloon; lipoprotein-asociovaná fosfolipáza A2; Humans