Překvapivý nález v kostní dřeni: co za ním je? - Horňák, Tomáš; Holtánová, Natália; Křen, Leoš; Skřičková, Jana; Hrazdirová, Anna; Mayer, Jiří; Žáčková, Daniela (Transfuze a hematologie dnes, 2020)
Tato práce prezentuje komplexní diagnosticko-terapeutický proces u pacientky bez známého imunodeficitu s těžkou generalizovanou infekcí způsobenou Mycobacterium avium complex, projevující se pancytopenií, hepatopatií a renálním selháním. Ojedinělým byl také výskyt pouze mikroskopického nálezu (granulomatózně nekrotizující proces v kostní dřeni a slezině) při absenci makroskopických či radiologických nálezů. Finální diagnóza byla sta-novena kultivačním vyšetřením tkáně sleziny. Po nasazení cílené antituberkulotické léčby došlo ke zlepšení stavu pacientky, vymizení všech příznaků a návratu do běžného života.
Keywords: Rifampin; klinické laboratorní techniky; Female; antituberkulotika; Clinical Laboratory Techniques; Mycobacterium Infections; Diagnostic Imaging; Clarithromycin; výsledek terapie; ženské pohlaví; rifampin; lidé; Treatment Outcome; Mycobacterium avium; ethambutol; klarithromycin; diagnostické zobrazování; Pancytopenia; Ethambutol; pancytopenie; kombinovaná farmakoterapie; lidé středního věku; Antitubercular Agents; Middle Aged; mykobakteriózy; Drug Therapy, Combination; Humans