Bolesti a deformace dolní čelisti - projev fibrózní dysplazie čelisti - Křiva, Tomáš; Adam, Zdeněk; Brumla, Marek; Macháček, Ctirad; Nebeský, Tomáš; Řehák, Zdeněk; Pour, Luděk; Koukalová, Renata; Krejčí, Marta; Král, Zdeněk (Vnitřní lékařství, 2020)
Popisujeme případ fibrózní dysplazie mandibuly. Onemocnění začalo bolestí zubů a otokem čelisti a přilehlé části krku. Panoramatický snímek čelisti a CT zobrazení čelisti prokázaly deformitu mandibuly, která mohla souviset jak s osteomyelitidou, tak s nádorovým procesem. Histologické vyšetření materiálu odebraného z mandibuly a histologické vyšetření regionálních mízních uzlin prokázalo fibrózní dysplazii mandibuly a zánětlivé změny v regionálních uzlinách. FDG- PE T/C T zobrazení prokázalo, že jde o jednoložiskovou formu onemocnění. Po zvážení všech publikovaných informací o přínosu léků ze skupiny bisfosfonátů jsme se rozhodli pro léčbu ibandronatem v perorální formě s cílem snížit intenzitu bolestí v oblasti čelisti. V případně nedostatečného snížení bolestí při použití perorální formy budeme testovat vliv nitrožilně podávaných bisfosfonátů na intenzitu bolesti ve standardních dávkách, jaké používáme u pacientů s maligní formou osteolýzy. Pacient je dlouhodobě dispenzarizován na Klinice ústní, čelistní a obličejové chirurgie LF MU a FN Brno, pracoviště Bohunice, protože je zde riziko jak progrese nemoci, tak i transformace nemoci v sarkom. Riziko maligní transformace je ale menší než 1 % ročně.
Keywords: Male; kyselina ibandronová; Mandible; mužské pohlaví; výsledek terapie; fibrózní dysplazie kosti; Treatment Outcome; Ibandronic Acid; Fibrous Dysplasia of Bone; Humans; lidé; mandibula