Primární progresivní afázie - Cséfalvay, Zsolt; Bajtošová, Radoslava; Keller, Jiří; Straková, Eva; Matěj, Radoslav; Rusina, Robert (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2020)
Primární progresivní afázie (PPA) vzniká v důsledku selektivní neurodegenerace především v oblastech jazykově dominantní mozkové hemisféry. Různá neurodegenerativní onemocnění mohou narušit procesy, jejichž správné fungování je zajištěno složitou jazykovou sítí v mozku lokalizovanou především v mozkové kůře, ale také v subkortikálních a hlouběji uložených oblastech mozku. Řečové/jazykové deficity jsou v iniciálním stadiu onemocnění prvním a dlouho i dominantním problémem, pro který mohou být pacienti s PPA výrazně limitováni v aktivitách každodenního života. V práci sumarizujeme charakteristiku tří variant PPA - nonfluentní/agra-matická, sémantická a logopenická varianta - primární apraxie řeči, které jsou popsány z pohledu lingvistických deficitů a současně vyskytujících se kognitivních poruch (neuropsychologický aspekt) a neuropsychiatrických, zejména behaviorálních problémů. Přinášíme klíčové informace, které mohou napomoci k rychlejší identifikaci uvedených symptomů v klinické praxi. Takto popsaný klinický obraz PPA je doplněn o údaje o fokální atrofii na MR a také sumarizací specifické neuropatologie PPA.
Keywords: primární progresivní afázie; apraxie; sémantická varianta; Alzheimerova nemoc; Magnetic Resonance Imaging; frontotemporální demence; lidé; Aphasia, Primary Progressive; Apraxias; magnetická rezonanční tomografie; Frontotemporal Dementia; Aphasia, Broca; Alzheimer Disease; Brocova afázie; logopenická varianta; Humans