Bolesti břicha způsobené retrokaválním ureterem - Urbanec, Josef; Bajáková, Beáta; Chvílová-Weberová, Magdalena; Drlík, Marcel; Zámečník, Libor (Československá pediatrie, 2020)
Bolesti břicha jsou častou obtíží pacientů všech věkových skupin. U dětí obvykle vyžaduje náhle vzniklá bolest břicha observaci za hospitalizace k vyloučení náhlé příhody břišní. Nejběžnější příčinou bolestí břicha v dětském věku jsou akutní infekce zažívacího traktu (např. virová gastroenteritida), funkční dyspepsie, apendikopatie, dále biliární či ledvinná kolika a akutní pyelonefritída. Málo častou příčinou mohou být vrozené anomálie vývodného systému močových cest, které se nemusí projevit po narození, ale před jejich manifestací může být různě dlouhé asymptomatické období.
Keywords: Abdominal Pain; Female; dítě; megaureter; Diagnostic Imaging; výsledek terapie; ženské pohlaví; lidé; Treatment Outcome; venae cavae; Hydronephrosis; bolesti břicha; diagnostické zobrazování; Retrocaval Ureter; retrokavální močovod; hydronefróza; Venae Cavae; Child; Humans