Léčba idiopatických střevních zánětů - Falt, Přemysl (Farmakoterapeutická revue, 2020)
Idiopatické střevní záněty, zahrnující Crohnovu chorobu a ulcerózní kolitidu, jsou chronická zánětlivá onemocnění trávicí trubice s častými mimostřevními příznaky a komplikacemi, potřebou chirurgických zákroků a významně negativním vlivem na kvalitu života nemocných. Nejčastěji postihují osoby produktivního věku. V současné době sice není k dispozici kauzální léčba, ale aktivitu choroby lze ve většině případů dobře kontrolovat správně nastavenou farmakoterapií, která je volena dle rizikového profilu a aktuální aktivity choroby. V indukční a udržovací léčbě jsou užívány aminosalicyláty, topické a systémové kortikoidy, imunosupresiva, antibiotika, probiotika a různé třídy biologických léků.
Keywords: Infliximab; infliximab; Intestinal Mucosa; Probiotics; azathioprin; Budesonide; Anemia; budesonid; Tumor Necrosis Factor-alpha; Malnutrition; Ustekinumab; střevní sliznice; Antibodies, Monoclonal; kyseliny aminosalicylové; Inflammatory Bowel Diseases; cílená molekulární terapie; inhibitory Janus kinas; lidé; Mesalamine; Janus Kinase Inhibitors; Immunosuppressive Agents; Anti-Bacterial Agents; endoskopie trávicího systému; glukokortikoidy; Glucocorticoids; podvýživa; Colitis, Ulcerative; Mercaptopurine; Aminosalicylic Acids; Methotrexate; Endoscopy, Digestive System; Azathioprine; Crohn Disease; TNF-alfa; Administration, Topical; aplikace lokální; methotrexát; probiotika; ulcerózní kolitida; idiopatické střevní záněty; monoklonální protilátky; Crohnova nemoc; mesalamin; anemie; antibakteriální látky; Molecular Targeted Therapy; merkaptopurin; imunosupresiva; ustekinumab; Humans