Nové možnosti léčby psoriázy na základě nových poznatků v patogenezi psoriázy - risankizumab - Cetkovská, Petra (Farmakoterapeutická revue, 2020)
V poslední době pokroky v našem porozumění patogenezi ložiskové psoriázy objasnily, že hlavní roli hraje interleukin 23. Jeho podjednotka p19 se ukázala být atraktivním cílem celé nové skupiny biologických léčiv. V tomto článku uvádíme nová data o účinnosti a bezpečnosti risankizumabu, humanizované IgG1 monoklonální protilátky selektivně inhibující tuto podjednotku. Výsledky uvedených studií přinášejí důkazy, že risankizumab dosahuje dlouhodobě velmi vysoké účinnosti (zhojení nebo téměř zhojení kožních změn) bez žádných dalších rizikových signálů při nízké celkové lékové expozici vzhledem k méně častému podávání.
Keywords: stupeň závažnosti nemoci; Interleukin-23 Subunit p19; Interleukin-23; Clinical Trials, Phase III as Topic; Statistics as Topic; interleukin-23 - podjednotka p19; humanizované monoklonální protilátky; interleukin-23; lidé; Antibodies, Monoclonal, Humanized; Severity of Illness Index; psoriáza; Psoriasis; statistika jako téma; klinické zkoušky, fáze III jako téma; Treatment Outcome; výsledek terapie; Humans