Diferenciální diagnostika presakrálních tumorů - Berková, Alena; Vlček, Petr; Vystrčilová, Tamara; Krejčová, Ilona; Červeňák, Vladimír; Chovanec, Zdeněk; Svobodová, Sabina; Čapov, Ivan (Onkologická revue, 2020)
Presakrální tumory, ať už benigní nebo maligní, jsou u dospělých vzácné a často asymptomatické. Následkem raritního výskytu a specifického uložení mohou činit značné potíže jak v diagnostice, tak i v terapeutickém procesu. Diagnóza je založena na pečlivě odebrané anamnéze, klinickém nálezu a zobrazovacích metodách. Léčba presakrálních tumorů je dána typem nádoru, komorbiditami a věkem pacienta. Je třeba vzít v úvahu, že s rostoucím věkem se velikost tumoru zvětšuje, zvyšuje se i pravděpodobnost jeho malignity a v neposlední řadě narůstá také množství přidružených komorbidit. Právě kvůli možnosti růstu a riziku maligního zvratu jsou presakrální tumory primárně indikovány k chirurgické léčbě, a to i v případě, že jsou malé nebo asymptomatické. Při léčbě těchto tumorů je důležitá znalost etiologie, diagnostiky a terapeutických postupů. Nesprávná diagnóza nebo nevhodná léčba mohou vést k nepříznivému vývoji tumoru a k významné morbiditě.
Keywords: sakrokokcygeální krajina; diferenciální diagnóza; Sarcoma; hamartom; Chordoma; pánevní bolest; Teratoma; Pelvic Pain; lidé; presakrální nádory; Antineoplastic Agents; protinádorové látky; Pelvic Neoplasms; teratom; Diagnosis, Differential; Pelvis; sarkom; Peripheral Nervous System Neoplasms; nádory pánve; Meningocele; pánev; chordom; Hamartoma; nádory periferního nervového systému; meningokéla; Sacrococcygeal Region; Humans