A pharmacodynamic study of a new gel containing an extract of Aloe vera and an extract of oak bark for potential treatment of periodontal diseases - Tsubanova, A. N; Zhurenko, D. S (Česká a slovenská farmacie, 2020)
Článek prezentuje výsledky farmakodynamické studie nového gelu obsahujícího extrakt z Aloe vera a extrakt z dubové kůry v podmínkách destruktivního zánětlivého onemocnění parodontu. Farmakodynamika nového gelu byla studována následujícími metodami: antimikrobiální účinek – difuzní metodou v agarovém gelu (srovnávaný produkt – Metrogyl denta® gel); reparativní účinek – na modelu lineárních řezných ran (srovnávaný produkt – měsíčková mast); protizánětlivá aktivita – na modelu akutního zánětu vyvolaného karagenanem (srovnávaný produkt – 5% gel sodné soli diklofenaku). V rámci studie bylo zjištěno, že antimikrobiální aktivita nového gelu proti Staphylococcus aureus ATCC 25923, Escherichia coli ATCC 25922, Bacillus subtilis ATCC 6633, Pseu-domonas aeruginosa ATCC 27853, Candida albicansNCTC 885-653, Escherichia faecalis ATCC 29212. Staphylococcus mutans ATCC 35668 byla mírně nižší ve srovnání s gelem Metrogyl denta®, který vykazuje silnou antimikrobiální aktivitu. Podle reparativního účinku na modelu lineárních řezných ran vykazoval nový gel vyšší účinek (o 24 %, p < 0.001) ve srovnání s přípravkem na bázi léčivého rostlinného materiálu měsíčkovou mastí. Za podmínek akutního zánětu vyvolaného karagenanem byla prokázána významná protizánětlivá aktivita nového gelu. Přípravek překonal gel sodné soli diklofanaku v prvních hodinách experimentu, což ukazuje na anti lipooxygenázovou aktivitu nového gelu. Zjištěná antimikrobiální, reparativní a protizánětlivá aktivita nového gelu obsahujícího extrakty z Aloe vera a dubové kůry potvrdila možnost jeho použití při léčbě destruktivních zánětlivých onemocnění parodontu.
Keywords: Humans; Disease Models, Animal; dub (rod); parodontitida; modely nemocí na zvířatech; zvířata; Gels; rostlinné extrakty; gely; Quercus; Phytotherapy; Plant Extracts; Animals; fytoterapie; Aloe; Periodontitis; lidé