Rituximab v léčbě pemphigus vulgaris – popis případu - Kodet, Ondřej; Lacina, Lukáš; Plzáková, Zuzana; Krajsová, Ivana; Štork, Jiří (Československá dermatologie, 2020)
Autoři popisují případ 18letého pacienta trpícího pemphigus vulgaris, u kterého pro protrahovaný průběh léčby, četné exacerbace onemocnění, rozvoj komplikací v rámci dlouhodobé kortikoterapie a neúčinnost předchozí adjuvantní terapie (azathioprin, cyklofosmamid, mykofenolát mofetil), byla zahájena adjuvantní terapie rituximabem. V současné době je popisovaný pacient již 21 měsíců v kompletní remisi onemocnění, jen s podpůrnou terapií osteoporózy. Rituximab je chimérická (myší/lidská) monoklonální protilátka namířená proti povrchovému receptoru CD20 B-lymfocytů, která je nově indikována v první linii celkové terapie pemfigu a která v klinických studiích prokázala dobrou terapeutickou odpověď a steroidy šetřící efekt. Autoři předkládají přehled současných poznatků o léčbě tohoto onemocnění rituximabem.
Keywords: pemfigus; desmoglein 3; výsledek terapie; Adolescent; Desmoglein 1; lidé; CD19 pozitivní B-lymfocyty; Rituximab; Osteoporosis; Treatment Outcome; Adrenal Cortex Hormones; hormony kůry nadledvin; Pemphigus; Desmoglein 3; Male; rituximab; desmoglein 1; mužské pohlaví; osteoporóza; mladiství; Humans