Heparinem indukovaná trombocytopenie: kazuistika a přehled literatury - Polák, Pavel; Kaloudová, Yvona; Krupicová, Hana; Coufal, Pavel; Lipový, Břetislav; Zavřelová, Jiřina; Prudková, Marie; Štěpařová, Andrea; Říhová, Lucie; Bezděková, Renata; Králová, Romana; Frola, Lukáš; et al. (Vnitřní lékařství, 2020)
Heparinem indukovaná trombocytopenie (HIT) je imunologicky zprostředkovaná komplikace navazující zpravidla na expozici heparinu, méně často se rozvíjí po expozici jiným léčivům anebo spontánně. Mezi rizikové faktory rozvoje HIT patří typ použitého heparinu, jeho dávka a způsob aplikace i doba expozice, velké trauma či operace a obezita. Pravděpodobnost HIT dobře koreluje s tzv. 4T‑skóre. Laboratorní testy k potvrzení či vyloučení HIT se mají provádět u pacientů se střední až vysokou pravděpodobností HIT (4T‑skóre více než 3 body). Screeningové testy jsou založeny na průkazu protilátek proti komplexům heparinu a destičkového faktoru 4, cílem konfirmačních testů je průkaz aktivace trombocytů. Léčba HIT spočívá v okamžitém ukončení aplikace heparinu a v důsledné antitrombotické léčbě alternativními modalitami. Autoři popisují případ HIT u interně polymorbidní obézní pacientky s rozsáhlou infikovanou popáleninou projevující se extrémní urtikariální reakcí v místě aplikace nadroparinu a trombotizací žil podkoží. Díky včasné diagnostice a léčbě fondaparinuxem nedošlo k rozvoji závažnějších tromboembolických příhod.
Keywords: trombocytopenie; Humans; lidé středního věku; Middle Aged; Thrombocytopenia; Heparin; Fondaparinux; fondaparinux; výsledek terapie; Treatment Outcome; ženské pohlaví; heparin; 4 T‑skóre; Thrombosis; lidé; antikoagulancia; Anticoagulants; trombóza; Female