Odstranění kaválního filtru 7 let po implantaci - Kováč, Jozef; Peregrin, Jan H (Česká radiologie, 2020)
Plicní embolie je závažné, mnohdy život ohrožující postižení kardiovaskulárního systému. Jako prevence plicní embolie se kromě medikamentózní terapie provádí také implantace kaválního filtru do dolní duté žíly. Představuje mechanickou překážku pro průnik krevních sraženin do plic. Předkládáme kazuistiku nemocné, které byl ALN kavální filtrimplantován před 7 lety po porodu, kdy byl prokázán vlající trombus v dolní duté žíle, trombus zasahoval až k odstupu pravé rená lni žíly. Proto byl filtrimplantován atypicky nad odstupy renálních žil. Sedm let po implantaci kaválního filtru přichází pacientka s neurčitými bolestmi v pravém podžebří k vyšetření. Protože nebezpečí plicní embolie pominulo, bylo rozhodnuto pokusit se o endovaskulámí odstranění tohoto filtru. Filtr byl úspěšně odstraněn, výkon proběhl bez komplikací, jen bylo nutné použít o 1 F větší sheath, nežje doporučeno, což lze patrně vysvětlit tím, že po dlouhé době implantace byly kotvící nožičky filtru potaženy fibrinem. Popisovaná kazuistika patří k případům, kde byl kavální filtr úspěšně odstraněn po poměrně dlouhé době po implantaci.
Keywords: Pulmonary Embolism; dospělí; Humans; Vena Cava, Inferior; kavální filtry; lidé; tromboembolie; vena cava inferior; Female; Thromboembolism; kavografie; plicní embolie; Vena Cava Filters; Adult; ženské pohlaví; Tomography, X-Ray Computed; počítačová rentgenová tomografie