Kostní nádor u hemodialyzovaného pacienta: od paliace k transplantaci - Rakowski, Robert; Kantor, Roman; Pokorná, Anita; Sulková, Sylvie (Aktuality v nefrologii, 2020)
Prezentujeme kazuistiku 51letého muže léčeného hemodialýzou pro chronické selhání ledvin, s anamnézou transplantace kadaverózní ledviny, sledovaného po nefrektomii nativní ledviny pro adenokarcinom. Při kontrolním CT vyšetření po roce od operace byl zaznamenán nádor lokalizovaný v lopatě kyčelní kosti. Nález byl zhodnocen jako metastáza primárního tumoru a pacientovi byla nabídnuta paliativní léčba. V dalších letech však pacient dobře prospívá. Nemá jiné obtíže než bolesti kostí v oblasti „nádorových hmot“. Z iniciativy pacienta i nefrologa byl původní závěr zpochybněn a postupně byl přehodnocen na možný a posléze i histologicky verifikovaný tzv. hnědý tumor při těžké sekundární hyperparathyreóze. Až po opakované chirurgické parathyreoidektomii se sérové koncentrace PTH významně snížily a ustoupily i klinické projevy (kostní bolesti). Pacient byl opětně zařazen do čekací listiny na transplantaci a byl podruhé úspěšně transplantován. Kazuistika upozorňuje na obtížnou diferenciální diagnostiku kostních postižení, obzvláště při koincidenci s jinými onemocněními (iniciální záměna kostního tumoru z hnědých buněk za kostní metastázu). V současné době se sice s „hnědým tumorem“ u dialyzovaných pacientů setkáváme jen ojediněle, ale stále je potřeba o této komplikaci vědět.
Keywords: nádory kostí; nádor z hnědých buněk; Male; Bone Neoplasms; karcinom z renálních buněk; Hyperparathyroidism, Secondary; nádory příštítného tělíska; dialýza ledvin; chronická renální insuficience; Diagnosis, Differential; mužské pohlaví; Renal Dialysis; lidé; Kidney Transplantation; transplantace ledvin; Humans; Renal Insufficiency, Chronic; diferenciální diagnóza; sekundární hyperparatyreóza; Carcinoma, Renal Cell; Diagnostic Errors; Parathyroid Neoplasms; lidé středního věku; chybná diagnóza; Middle Aged