Středoušní záněty u dětských pacientů - Herejková, Viktorie; Kostlivý, Tomáš; Ruml, Filip (Pediatrie pro praxi, 2020)
Minimálně jednu ataku akutního středoušního zánětu prodělá 1/2-3/4 dětské předškolní populace. Tato incidence činí akutní otitidu jednou z nejčastějších chorob pediatrické problematiky. Přes širokou dostupnost lékařské péče v České republice část akutních zánětů může přejít do stadia protrahovaných nebo i chronických otitid. Převodní porucha sluchu provázející otitidy může mít dopad na psychomotorický vývoj dětských pacientů nebo může limitovat jejich prospívání ve škole či zapojení do běžných aktivit. Autoři shrnují problematiku středoušních zánětů dětských pacientů včetně možných souvisejících komplikací v přehledovém článku, na který navazuje kazuistické sdělení zabývající se raritní intrakraniální otogenní komplikací u dětského pacienta.
Keywords: otitis media; otoskopie; lidé; Otitis Media; dítě; Child; Vaccination; Otoscopy; Humans; vakcinace