Trombóza mozkových splavů a epidurální absces otogenního původu - Kostlivý, Tomáš; Herejková, Viktorie; Ruml, Filip (Pediatrie pro praxi, 2020)
Komplikace středoušních zánětů patří mezi vzácné, ale závažné a život ohrožující stavy. I přes dramatický pokles jejich incidence daný rozšířením antibiotické léčby se s nimi můžeme v běžné praxi setkat, a to u akutních i chronických zánětů středouší. Prezentujeme kazuistiku jedenáctiletého chlapce léčeného pro akutní středoušní zánět, u kterého po vyléčení přetrvávala cefalea. Po několika návštěvách praktického lékaře bylo po třech týdnech indikováno zobrazovací vyšetření, které odhalilo závažnou intrakraniální komplikaci - trombózu mozkových žilních splavů a epidurální absces otogenního původu. Stav byl řešen antibiotickou léčbou, antikoagulační terapií nízkomolekulárním heparinem a akutním chirurgickým zákrokem - antromastoidektomií s drenáží epidurálního abscesu. Autoři upozorňují na význam důkladných kontrol u běžného onemocnění, jakým je akutní středoušní zánět, a na nutnost indikace dalších vyšetření v případě podezření na jeho komplikaci.
Keywords: magnetická rezonanční tomografie; otitis media; trombóza nitrolebních žilních splavů; výsledek terapie; Treatment Outcome; Child; Magnetic Resonance Imaging; mužské pohlaví; dítě; počítačová rentgenová tomografie; Tomography, X-Ray Computed; Otitis Media; Sinus Thrombosis, Intracranial; Humans; lidé; Male