Jsou plané neštovice běžné onemocnění s nekomplikovaným průběhem? - Siráková, Lucie; Kračmarová, Renata; Rumlarová, Šárka; Plíšek, Stanislav; Polcarová, Petra; Smetana, Jan; Chlíbek, Roman (Vakcinologie, 2020)
Úvod: varicela (plané neštovice) jsou akutním, vysoce infekčním, celosvětově rozšířeným onemocněním postihujícím převážně děti. Původcem je varicela-zoster virus patřící mezi alfaherpesviry. V České republice patří plané neštovice mezi nejčastěji hlášené infekční choroby. Ve výskytu onemocnění je patrná sezónnost s maximem v jarních a zimních měsících. Ačkoli většina případů proběhne benigně, je třeba nezapomínat na případné komplikace, které mohou vést až k hospitalizaci pacienta. Hrozí nejen u rizikových skupin, ale i u zcela zdravých dětí bez předpokládané imunoalterace. Závažným průběhem jsou ohroženi zejména novorozenci, imunokompromitované osoby a gravidní ženy. Cíl: stanovit a analyzovat jednotlivé komplikace varicely dle jejich druhu a závažnosti průběhu hospitalizace a v závislosti na věku pacientů. Metodika: retrospektivní observační studie pacientů hospitalizovaných pro onemocnění varicelou na Klinice infekčních nemocí Fakultní nemocnice Hradec Králové v letech 2007–2016. Výsledky: v průběhu 10 let bylo na Klinice infekčních nemocí Fakultní nemocnice Hradec Králové hospitalizováno celkem 247 pacientů s komplikovaným průběhem varicely. Naprostou většinu případů (95 %) tvořily děti. Mezi nejčastější komplikace vyžadující přijetí pacienta na lůžko patřily sekundární bakteriální infekce kůže a měkkých tkání (32 %) s různým stupněm závažnosti (impetiginizovaná morfa, flegmóna, absces, stafylokokový syndrom toxického šoku a nekrotizující fasciitida), dále hypohydratace (23 %) a neurologické komplikace (22 %). Poměrně častou byla i primární intersticiální pneumonie (9 %). Nejméně zastoupeny byly hematologické komplikace (2 %) a kloubní obtíže (2 %). Závěr: výsledky studie dokládají, že komplikace varicely mohou postihnout všechny věkové skupiny pacientů a je třeba je neopomíjet ani nepodceňovat. Nejzávažnější formy onemocnění vyžadují vysoce specializovanou a nákladnou léčbu. Pacienta ohrožují svým průběhem a mohou zanechat trvalé následky. Neméně významný je také socioekonomický dopad pro rodinu i stát u lehčích forem onemocnění. Nejúčinnějším způsobem redukce počtu komplikací varicely zůstává aktivní imunizace, u nás zatím stále málo využívaná. Očkování proti varicele není v České republice součástí národního imunizačního schématu.
Keywords: virus varicella zoster; Chickenpox Vaccine; Chickenpox; pozorovací studie jako téma; Česká republika; Observational Studies as Topic; Herpesvirus 3, Human; Czech Republic; vakcína proti planým neštovicím; Humans; lidé; plané neštovice; Retrospective Studies; retrospektivní studie