Sekundární apendicitida u dospělého pacienta se sekundárně retinovaným varletem - Nezdařil, Jiří; Man, Martin; Šikuda, Michal (Rozhledy v chirurgii, 2020)
Akutní apendicitida představuje jednu z nejčastějších forem náhlé příhody břišní. Její příčiny mohou být různé, sekundární inflamace apendixu je však vzácným úkazem. Na naše oddělení byl přijat 57letý pacient s klinickými, laboratorními i paraklinickými příznaky akutní apendicitidy. Byla indikována laparoskopická revize, při níž bylo ovšem zjištěno nejspíše sekundární šíření zánětu na apendix z přilehlé struktury nápadně připomínající varle. Byla provedena apendektomie i extirpace neobvyklého útvaru. Pacientův stav se vrátil do normálu během týdne. Závěr, že se jedná o zánětlivě změněné retinované varle a sekundární apendicitidu, byl následně potvrzen histologicky. Později bylo zjištěno, že k retenci varlete došlo nejspíše sekundárně ve vyšším věku pacienta, a to pravděpodobně v souvislosti s prodělanou operací tříselné kýly v dětství.
Keywords: apendicitida; výsledek terapie; Testis; lidé; Orchitis; testis; akutní bolest břicha; Treatment Outcome; apendektomie; komplikace retinovaného varlete; Humans; Appendicitis; Male; Abdomen, Acute; orchitida; lidé středního věku; Appendectomy; mužské pohlaví; Middle Aged; sekundární apendicitida