Epidemiologické důkazy vlivu znečištění ovzduší na zdraví jako podklad pro vyhodnocení zdravotních dopadů na exponovanou populaci - Dalecká, Andrea; Hermanová, Barbara; Janoš, Tomáš; Riedlová, Petra; Jiřík, Vítězslav (Hygiena (Státní zdravotní ústav, Print), 2020)
Cílem tohoto článku je shrnout doposud publikované výsledky epidemiologických studií zabývajících se dopadem dlouhodobých expozic znečištěnému ovzduší na zdraví a podat ucelený přehled o metodice hodnocení zdravotních dopadů. Dlouhodobá expozice znečištěnému ovzduší je považována za významnou determinantu zdraví. Dle Světové zdravotnické organizace (WHO) znečištění ovzduší přispívá ročně k 7,6 % předčasným úmrtím (odhad z roku 2016) a ke snížení let prožitých ve zdraví. Výsledky kohortových studií a metaanalýz poskytly řadu důkazů, které byly následně uplatněny při odhadování vztahů mezi expozicí (dávkou) a biologickým účinkem. Pro efektivní řízení rizika znečištěného ovzduší přijala Světová zdravotnická organizace ucelenou metodiku odhadů teoretických zdravotních dopadů, jejichž závěry mohou být využity při komunikaci rizik s veřejností, jakož i podklad pro tvorbu akčních plánů a priorit výzkumu na národní i mezinárodní úrovni. Potenciální zdravotní dopady jsou dle této metodiky vyjadřovány pomocí ukazatelů zátěže onemocněními - "attributable burden", jako jsou roky ztracené z důvodu předčasného úmrtí (Years of Life Lost - YLLs) nebo roky života strávené s disabilitou (Years Lived with Disability - YLDs), které vznikají jako důsledek dlouhodobé expozice polutantům ovzduší, konkrétně polétavým prachovým částicím o aerodynamickém průměru menším než 10 µm a 2,5 µm (PM10, PM2,5) a oxidu dusičitému (NO2). Tyto dopady vyjadřují podíl vlivu znečištění ovzduší na úmrtnost či nemocnost na závažná civilizační onemocnění jako jsou cerebrovaskulární onemocnění (ischemická choroba srdeční, mrtvice), zhoubný novotvar průdušnice, průdušek a plic, chronickou obstrukční plicní nemoc a další.
Keywords: Cerebrovascular Disorders; Statistics as Topic; Smoking; naděje dožití; statistika jako téma; Health Status Indicators; oxidy dusíku; Neoplasms; nádory; kouření; znečištění ovzduší; globální zátěž nemocemi; lidé; ukazatele zdravotního stavu; Air Pollution; Pulmonary Disease, Chronic Obstructive; Global Burden of Disease; Life Expectancy; chronická obstrukční plicní nemoc; prach; Cardiovascular Diseases; Dust; kardiovaskulární nemoci; cerebrovaskulární poruchy; Nitrogen Oxides; Humans