Telemedicína v léčbě obezity - Urban, Miroslav; Kádě, Ondřej; Pavlík, Vladimír; Šafka, Václav; Lašák, Petr; Pravdová, Lucie; Matoulek, Martin (Vojenské zdravotnické listy, 2020)
Telemedicína se rozvíjí v posledních dekádách 20. století a je založena na přenosu zvuku, obrazu a dat stále častěji za využití bezdrátových technologií. V obezitologii se objevuje v praxi od konce 20. století, kdy došlo nejen k rozvoji komunikačních technologií a objevily se první záznamy příjmu potravy přes počítačový software, ale především k velkému nárůstu počtu obézních pacientů. V České republice je v současné době více jak 60 % dospělé populace s diagnózou nadváhy nebo obezity. Telemedicína se uplatňuje především při sběru dat o energetickém příjmu, monitoringu pohybové aktivity, záznamu hladin glykémií a komunikaci mezi terapeutem a pacientem. Využití telemedicíny zvyšuje compliance i adherenci obézních pacientů k léčbě a zvyšuje také jejich motivaci. Telemedicína s možností uchovávání dat, sdílení dat a jejich analýzou je tak postupem, jak snížit náklady na diagnostiku a léčbu obezity.
Keywords: Obesity Management; Internet; Diet, Reducing; Motor Activity; monitorování fyziologických funkcí; lidé; pohybová aktivita; telemedicína; léčba obezity; Humans; Monitoring, Physiologic; Telemedicine; redukční dieta; internet